Menu Close
Close

A sertéstenyésztéssel kapcsolatos leggyakoribb problémák és betegségek

A sertéstenyésztés fontos ágazata az élelmiszeriparnak. A sertéshús, a bőr és a sertészsír értékes nyersanyagok, amelyeket az élelmiszeriparban és más iparágakban (ruha, cipő, bőr, stb.) használnak fel.

A tenyésztés azonban számos problémával és elkerülhető betegséggel járhat. A leggyakoribb problémák és betegségek közé tartozik:

A tartási és takarmányozási anomáliák

A sertés megfelelő tartási és takarmányozási körülményeket igényelnek, hogy egészségesek maradjanak és gazdaságos termékelőállítás folytathassunk. A nem megfelelő tartási és takarmányozási körülmények számos problémát okozhatnak, például:

  • A lábszerkezeti problémák
  • A bőrproblémák
  • A tápanyagellátási hiányosságok
  • A stressz

A betegségek

A sertések számos betegségnek lehetnek kitéve, amelyek közül néhány bejelentési kötelezettség alá tartozó, járványos betegség, amely jelentős veszteségeket okozhat az állományokban. A leggyakoribb sertésbetegségek közé tartozik:

  • A Salmonella spp. baktériumok által okozott fertőzések, amelyek a sertéshús és az ebből előállított termékek közvetítésével az emberekre is veszélyesek lehetnek.
  • A vírusok által okozott fertőzések, mint például a sertésinfluenza, a sertésorbánc, a sertéspestis és a sertés-Leptospirozis.
  • A protozoák által okozott fertőzések, mint például a Kokcidiózis.
  • A gombák által okozott fertőzések, mint például a Candida és az Aspergilla sp.
  • A paraziták által okozott fertőzések, mint például a kullancsok és bél-, ill. tüdőférgek.

Az állatjóllét

A sertések igényesek a tartási körülményekre, amiknek komfortos körülményeket kell biztosítani ahhoz, hogy gazdaságosan termeljenek. A tartástechnológiai hiányosságok számos egészségügyi problémát okozhatnak, például:

  • A stressz
  • A viselkedési problémák (kannibalizmus)
  • Az immunrendszer gyengülése

A sertéstenyésztéssel kapcsolatos problémák és betegségek megelőzése

A betegségek megelőzése érdekében a tenyésztőknek a következő intézkedéseket kell betartnaiuk:

A tartási és takarmányozási körülmények javítása

A sertéseknek komfortos tartási és takarmányozási körülményeket kell biztosítani ahhoz, hogy egészségesek maradjanak és a termelés gazdaságos legyen. A sertéseknek korcsoport és ivar szerint különböző alapterület igényük van, a könnyen tisztán tartható, száraz, de nem túl világos helyet kedvelik. A takarmány korcsoportonként és ivar szerint optimális összetételű kell legyen, amit minőségileg kifogástalan alapanyagokból kell összeállítani.

A betegségek elleni védekezés

A sertéseket meg kell védeni a fertőző és szervi jellegű betegségektől. A tenyészállományt az állategészségügyi előírásoknak megfelelően kell vakcinázni. Az állattartó épületeket rendszeresen kell fertőtleníteni, hogy megakadályozzák a betegségek terjedését. Ezt segíti elő az egyes korcsoportok egyszerre be- és kitelepítése adott épületből, ami után a száraz és nedves fertőtlenítés elvégezhető, majd az újabb csoport betelepíthető.

Az állatjóllét biztosítása

A sertésnek megfelelő állatjólléti körülményeket kell biztosítani. csoportos tartásnál is elegendő helyet kell biztosítani egyedenként, hogy mozoghassanak és a társas kapcsolatokat, ill. a szociális rangsort minimális stressz mellett kialakíthassák. Csoportosítás, elszállítás során kíméletesen kell mozgatni, terelni a sertéseket, mert stresszérzékenyek, ami számos további probléma forrása lehet, pl. kannibalizmus, elvetélés, húsminőségi érték romlása.

A sertéstartással és tenyésztéssel kapcsolatos problémák és betegségek megelőzésével a tenyésztők javíthatják az állományok egészségét és termelékenységét, valamint javíthatják a gazdaságosságot.